Featured Projects

Malvern Cafe
Location: Malvern, PA
Construction Budget: $1.1 million +
Project Size: 5,800 SF
Design Team:
     ■  MEP-FP: Genesis Engineers
     ■  CM: Cyma Builders & Construction Managers
Johnsrud Architects is excited to announce the completion of a cafeteria renovation that redefined its functionality to promote gathering, socialization, and liveliness during off-peak hours.

This project began as an assessment to define the most appropriate approach to upgrading existing office buildings. Cost estimates and design concepts were developed to evaluate the return on investment and impact for the Main Lobby, the Office areas and the cafeteria. These options were presented to the client for consideration. It was decided that the biggest impact would be experienced by all by renovating the cafeteria space central to the offices and shared by the campus.

The initial cafeteria study included three different color scheme options presented by Johnsrud Architects as finish boards with rendered images of the concepts. The next phase of the project included detailed design of the express cafe, lounge, dining room seating, and servery. Upgrades included equipment, furniture, lighting, materials, and finishes.

This project renovated the existing cafeteria on the second floor. The client wanted to make the space more inviting for staff by upgrading the furniture and finishes and by adding a lounge and coffee bar that would be open for extended hours beyond lunch. The project was divided into two phases to allow for the cafeteria to remain open during construction.

Phase I included the new lounge, coffee bar and express cafe. The lounge was defined in the curve of the front facade of the building with a new enclosure and different finishes than the remainder of the cafeteria. The lounge is branded with the company color while the other finishes for the project matched existing carpet to remain and wood trim and stone inherent with the building.

Phase II renovated the existing servery and dining room. The feature of Phase II is a new condiment station defining the space between servery and dining room and a newly designed servery. The condiment station contains custom millwork to match the new enclosures to the lounge in Phase I. Close coordination between the food services specialist, engineers, and JA was critical in supporting the new equipment.

JA provided full A/E services for this cafeteria refurbishment project.